Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Wegetariańskie curry z tofu

Wegetarianie rezygnując z mięsa muszą zadbać o wprowadzenie do swojej diety produktów będących źródłem egzogennych aminokwasów (takich, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować). Tofu, czyli twaróg sojowy, z powodzeniem może zastępować białko zwierzęce. Zawiera on wszystkie aminokwasy egzogenne. Oprócz białka tofu jest też bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z gr. B, wapnia, fosforu i żelaza. 

5 porcji
 
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 266kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 46kcal

Składniki:
  •            2 łyżki oleju rzepakowego,

  •            4 średnie cebule,

  •            2 ząbki czosnku,

  •            kilkucentymetrowy kawałek imbiru,

  •            świeże papryczki chili albo sproszkowane chili,

  •            40 nasion kopru włoskiego,

  •            40 nasion kolendry, 

  •            40 nasion gorczycy,

  •            30 nasion kminu,

  •            40 ziaren kardamonu,

  •            40 listków curry,

  •            2 łyżeczki kurkumy,

  •            4 pomidory,

  •            Sól,

  •            4 marchewki,

  •            2 pory,

  •            1 kalafior,

  •            1 średni brokuł,

  •            4 łyżki kremu kokosowego (gęsty osad na dnie puszki z mleczkiem kokosowym),

  •            150 g zielonego groszku,

  •            1 opakowanie tofu.

Przygotowanie:
Prażymy na suchej patelni na średnim ogniu koper, kolendrę, kardamon, kmin i gorczycę, aż puszczą aromat. Uprażone ziarna mielimy, po czym dodajemy czosnek oraz imbir i rozcieramy na pastę. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy do miękkości. Wkładamy cebulę do pasty, mieszamy. Dodajemy kurkumę, chili oraz liście curry, mieszamy. Wlewamy trochę oleju i smażymy przez 10 – 15 min. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do pasty i dusimy do czasu, aż puszczą sok. Dokładamy pokrojoną marchewkę, pory i kalafiora, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy brokuła, podzielonego na różyczki oraz groszek i dusimy, aż zmiękną. Dolewamy krem kokosowy, mieszamy. Podajemy z grillowanym tofu i z szafranowym ryżem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mrożone kakao na koncentrację

Pożywne tosty orkiszowe

Dlaczego głodówki nie działają?