Mrożone kakao na koncentrację

Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami).

Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.

 Przepis banalnie prosty:
 Składniki na 1 szklankę
    • 2 łyżeczki kakao naturalnego
    • cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy)
    • pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe)
    • woda i lód
Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dopełniamy wodą. Można dodać też odrobinę cynamonu.

Teraz możemy pracować na pełnych obrotach, proponuję zrobić od razu większą ilość:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw