Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Lody jaglane bananowo-brzoskwiniowe

(5 porcji)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 80kcal


Składniki:
  •          2 płaskie łyżki surowej kaszy jaglanej (25 g)
  •          ½  szklanki mleka migdałowego (125 g)
  •          1/2 dużego banana (100 g)
  •          2  brzoskwinie (250 g)
  •          1 płaska łyżka rodzynek (12 g)



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie w wodzie, a następnie ugotować w 3/4 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu). W jednej misce zblenderować ugotowaną kaszę, banana i resztę mleka. Dorzucić garść rodzynek i wymieszać. W drugiej misce zblenderować brzoskwinie. Następnie przełożyć do foremek po jednej warstwie z każdego musu. Pozostawić na noc w zamrażarce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz