Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Warstwowa szarlotka

W drodze do pracy wstąpiłam na targ, gdzie przykuły moją uwagę soczyste jabłka.  Zainspirowało mnie to do przygotowania na ich bazie drugiego śniadania. Dzisiaj, zamiast tłustego, wysokokalorycznego cicha zjemy lekką, pyszną szarlotkę.


 (1 porcja)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 280 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 140 kcal

Składniki:

  • 1 jabłko (180g)
  • Serek homogenizowany naturalny (100g)
  • 1 łyżeczka miodu (15g)
  • Cynamon
  • Wanilia
  • Goździk 
  • 1 łyżka orzechów/migdałów/uprażonych płatków  migdałowych

Przygotowanie:
Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i prażymy w rondelku z miodem, wanilią i cynamonem. Odparowujemy płyn, aby mus lekko zgęstniał. Układamy w szklance warstwy na przemian: serek  i mus. Górę posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Przepis własny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz