Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pasta kanapkowa z dynią

(15 porcji)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (50g): 42kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 84 kcal

Składniki:
  • 1 mała dynia, np. Hokkaido, (500g)
  • 1 cebula, (105g)
  • 1 łyżka miodu, (25g)
  • 1 łyżka curry,
  • 4 łyżki oliwy, (40g)
  • 1/3 szklanki świeżo wyciskanego soku pomarańczowego (100g)


Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Kropimy oliwą. Dynię i pokrojoną cebulę pieczemy w piekarniku w 180°C do 30 minut. Wszystkie składniki miksujemy blenderem.

Przepis własny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz