Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Szparagi z bobem i parmezanem

(4 porcje, czas przygotowania 25 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 190 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 86kcal

Składniki:

  •          40 dag bobu (5 garści)
  •          12 zielonych szparagów (360g)
  •          3 łyżki oliwy (30g)
  •          Łyżka soku z cytryny (10g)
  •          2 ząbki czosnku (10g)
  •          4 łyżki posiekanego koperku (40g)
  •          3 łyżki parmezanu (30g)
  •          Sól, pieprz


Przygotowanie:
W szerokim naczyniu (np. głębokiej patelni) zagotowujemy wodę, ustawiamy koszyczek do gotowania na parze i wrzucamy bób, przykrywamy i gotujemy 15-18 min (opcjonalnie wykorzystujemy standardowe gotowanie). Przerzucamy na sito i hartujemy przelewając zimną wodą, wyłuskujemy z łupinek i odstawiamy. Doprowadzamy wodę w naczyniu do wrzenia, ustawiamy koszyczek do gotowania na parze i układamy oczyszczone i pocięte na krótkie, skośne kawałki szparagi, gotujemy przez 6-8 min aż będą miękkie (opcjonalnie wykorzystujemy standardowe gotowanie). Z oliwy, soku z cytryny, posiekanego czosnku, koperku, soli i pieprzu ucieramy sos. Do szparagów dorzucamy obrany bób, przykrywamy i chwilkę ogrzewamy, odcedzamy, przekładamy wszystko do miski. Polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajmy na ciepło, posypane płatkami parmezanu.


Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz