Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Koktajl wiśniowy

Przeciwzmarszczkowy, przywraca gęstość skórze, inicjuje powstawanie kolagenu

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 220kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 68kcal

Składniki:
  •          200ml mleka 2% tłuszczu (może być mleko sojowe) lub kefiru
  •          2/3 szklanki wiśni bez pestek (100g)
  •          2 łyżeczki zarodków pszennych (10g)
  •          1 łyżeczka melasy trzcinowej lub miodu (12g)
  •          ½ łyżeczki skrzypu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy.

Opracowano na podstawie książki: Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz