Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Ogródek warzywny

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 275 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 53kcal

Składniki:
  •          6 młodych marchewek (270g)
  •          3-4 młode ziemniaki (400g)
  •          2 cukinie (600g)
  •          2 kalarepki (300g)
  •          Główka sałaty rzymskiej(300g)
  •          Szalotka (50g)
  •          Pęczek natki pietruszki (30g)
  •          3 suszone pomidory (24g)
  •          1/5 szklanki oliwy (50 ml)
  •          Sok z ½ cytryny (30g)
  •          Sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy, na cukinii zostawiamy kilka pasków skórki. Sałatę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Z warzyw wycinamy ładne, równe kulki za pomocą nożyka do wycinania owoców. Wlewamy wodę do dolnej części parowara i zagotowujemy. Dno dziurkowanego koszyka wykładamy liśćmi sałaty, na niej kładziemy kulki marchewek, ziemniaków i kalarepki. Wstawiamy koszyk do parowara, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut od chwili, kiedy para zacznie przedostawać się przez koszyk, po 5 minutach dodajemy kulki cukinii. Obraną szalotkę, natkę pietruszki oraz suszone pomidory drobno siekamy. Oliwę ubijamy trzepaczką z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, łączymy z szalotką, natką i pomidorami, mieszamy. Warzywa podajemy na ciepło lub na zimno, z przygotowanym lekkim sosem.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz