Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Makaron z warzywami i serem feta

Wróciłam do domu wykończona i głodna po pracy. W lodówce znalazłam tylko kawałek fety po wczorajszej sałatce greckiej i jakieś warzywa. Jak to zawsze w życiu bywa, im mniej się staram, tym wychodzi lepiej. W zaledwie 15 minut udało mi się przygotować rewelacyjne danie, z resztą sami spróbujcie... ;)

(1 porcja)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 535 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 100 kcal

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty (75g)
  • Ser Feta (50g)
  • 1/3 dużej cukinii (200g)
  • 1 duży pomidor (180g)
  • 1/2 papryki (120g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • Oregano
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cukinię myjemy i kroimy w pół plasterki, paprykę w paski, pomidora w ósemki. Warzywa podsmażamy beztłuszczowo (najpierw cukinię z papryką, a pod koniec dodajemy pomidora), doprawiamy. Na talerz wykładamy makaron, nakładamy warzywa i posypujemy pokrojonym w kostkę serem Feta. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy oregano.

Przepis własny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz