Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Frittata z warzywami

(2 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 150kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 60kcal

Składniki:

  •          100 g chudego twarogu
  •          1 jajko + 2 białka
  •          60 g papryki
  •          50 g cukinii
  •          1/2 średniej cebuli (50g)
  •          1/2 dużego pomidora (80g)
  •          1 łyżeczka ziół prowansalskich (z bazylią jest również pyszna)
  •          1/2 łyżeczki pieprzu
  •          1/2 łyżeczki soli
  •          kilka zielonych oliwek (30g)


Przygotowanie:


Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół. Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce razem z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki. Małą formę na tarte wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką, następnie na wierzchu układamy oliwki. Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180°C. Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".



Opracowano na podstawie bloga Dietetyczne fanaberie 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz