Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Ryba w młodych warzywach

(4 porcje, czas przygotowania 20 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 175 kcal

Składniki:

  •          4 filety z białej ryby (np. okoń, dorsz) (500g)
  •          3 młode marchewki (150g)
  •          1/3  brokułu (150g)
  •          1 szklanka groszku cukrowego (150g)
  •          Średnia cukinia (300g)
  •          4-6 krótkich szparagów (150g)
  •          2 dymki ze szczypiorkiem (40g)
  •          Sok z cytryny (60g)
  •          Łyżka oliwy z oliwek (10g)
  •          Sól, pieprz


Przygotowanie:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Marchewki czyścimy i przecinamy wzdłuż na pół. Brokuły, groszek cukrowy myjemy, osuszamy. Cukinię tniemy w 1 cm plastry. Szparagi czyścimy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wodę w naczyniu do gotowania na parze doprowadzamy do wrzenia. Na koszyku układamy rybę, odkładamy marchewką, groszkiem cukrowym, szparagami, przykrywamy i gotujemy ok. 6 minut. Dodajemy cukinię. Całość posypujemy posiekaną dymką i oprószamy solą oraz pieprzem. Gotujemy dalej na parze 8-10 minut. Gotowe danie skrapiamy oliwą z oliwek.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz