Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Lody kokos-mango

(7 porcji)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 170 kcal

Składniki:

  •          Dojrzałe mango (300 g)
  •          Opakowanie naturalnego mleka kokosowego (bez dodatków) (400 ml)
  •          Ewentualnie ½ szklanki prażonych wiórków kokosowych (120 g)


Przygotowanie:
Obrane i pozbawione pestki mango zblenderować na mus. Mocno schłodzone mleko kokosowe ubić mikserem na gładką, puszystą masę. Składniki połączyć i zmiksować. Przelać do foremek na lody, wstawić do zamrażarki. Gdy lody będą nieco zmrożone wetknąć w nie patyczki i dalej mrozić. Gotowe lody wyjąć z foremek (foremkę wstawić na chwilę do gorącej wody), zanurzyć w szklance z ciepłą wodą, a następnie w naczyniu z prażonymi wiórkami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz