Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Polędwiczka z masłem szałwiowym

(4 porcje, czas przygotowania 1 godzina) 
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 465 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 100 kcal

Składniki:

  •          1 duża  polędwiczka wieprzowa (mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym) (750g)
  •          5 średnich młodych ziemniaków (450g)
  •          4 kiście pomidorów koktajlowych (560g)
  •          2 łyżki słodkiej mielonej papryki (20 g)
  •          3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  •          4 łyżki masła (40 g)
  •          Kilka gałązek szałwii
  •          3 ząbki czosnku (15 g)
  •          Sól, pieprz



Przygotowanie:
Czosnek kroimy w plasterki, polędwiczkę nacinamy w poprzek ostrym nożem, w przecięcia wsuwamy czosnek. Całość nacieramy olejem i oprószamy solą, pieprzem i papryką. Wkładamy w brytfanny skropionej olejem. Ziemniaki szorujemy. Pomidorki myjemy. Ziemniaki kroimy na mniejsze części i obkładamy nimi mięso. Na powierzchni kładziemy kiście pomidorków. Wszystko skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200°C. Masło rozgniatamy widelcem z posiekaną szałwią. Przyprawiamy solą i pieprzem i za pomocą pergaminu formujemy z tego nieduży wałek. Wstawiamy do lodówki. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia kroimy masło z szałwią w plasterki i kładziemy 2 lub 3 na mięsie. Podajemy z pozostałymi plastrami masła ułożonymi oddzielnie.


Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz