Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Faszerowane liście winogron

(6 porcji, czas przygotowania 1 godzina 15 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 210 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 185 kcal

Składniki:
  •          6 łyżek oleju rzepakowego (60g)
  •          2 duże cebule (210g)
  •          Szklanka brązowego ryżu (180g)
  •          Liście winogron (konserwowe) (200g)
  •          3 łyżki drobno posiekanej mięty (30g)
  •          Łyżka posiekanego koperku (10g)
  •          1 ½ łyżki soku z cytryny (15g)
  •          Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 8 minut. Dodajemy miętę i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany al dente ryż i chwilę dusimy. Liście osączamy, układamy gładką stroną do dołu, łyżką nakładamy porcje ryżu na liście od strony ogonka. Liście zwijamy od strony ogonka, tak aby powstała paczuszka. Układamy w dużym rondlu. Zalewamy 5 łyżkami oleju, szklanką wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyciskamy talerzem, gotujemy ok. 50 minut do momentu odparowania płynu. Podajemy z gęstym jogurtem.


Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz