Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pieczona papryka z serkiem wiejskim i jajkiem

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 314kcal

Składniki:

  •          1 duża papryka (230g)
  •          2 ząbki czosnku (10g)
  •          150 g serka wiejskiego light
  •          1 jajko (60g)
  •          1/2 łyżeczki soli (2g)
  •          1/2 łyżeczki papryki (2g)
  •          1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (2g)
  •          1/2 łyżeczki pieprzu (2g)


Przygotowanie:

Paprykę myjemy i osuszamy, a następnie ścinamy z niej górę i wydrążamy środek. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i nacieramy nimi wnętrze papryki. Do kubeczka wbijamy jajko, dodajemy serek wiejski, przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do papryki i ustawiamy ją na blaszce na papierze do pieczenia. Paprykę przykrywamy jej odciętą górną częścią i pieczemy w 170 stopniach około 50 minut (jeśli w tym czasie farsz się nie zetnie, to pieczemy jeszcze kilka minut w nieco niższej temperaturze).


Opracowano na podstawie bloga Dietetyczne Fanaberie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz