Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zdrowa, domowa nutella

Zbliża się do nas wielkimi krokami sezon śliwkowy. Wszyscy w tym czasie masowo produkują powidła. Myślę, że ciekawą alternatywą dla tych słodkich przetworów jest domowa nutella, bo któż z nas nie kocha czekolady...?

około 5 małych słoiczków (po 250g):

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (50g): 81kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 160kcal

Składniki:
·         Śliwki słodkie 1 kg
·         1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
·         1 ½ tabliczki mlecznej czekolady
·         Miód prawdziwy około 5 łyżek (niekoniecznie)
·         Cynamon
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, wydrążamy z pestek, kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy je do garnka i gotujemy, aż do miękkości (można dodać trochę wody) około 20 minut. Gdy wystygną miksujemy je na gładką masę. Dodajemy kawałki czekolady do masy i gotujemy, aż do całkowitego połączenia się składników.  Doprawiamy cynamonem, ewentualnie słodzimy miodem. Przelewamy do słoiczków, odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem, przechowujemy w chłodnym miejscu.


Inna opcja zakłada dodanie kilku łyżek gorzkiego naturalnego kakao zamiast czekolady lub dodanie tylko gorzkiej czekolady zamiast mlecznej. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz