Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Domowa Granola

(16 porcji)
Wartość energetyczna w 1 porcji (3 łyżki-40 g):160 kcal
Wartość energetyczna w 100 g: 390 kcal

Składniki:
  • 1/2 szklanki migdałów (35g)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (35g)
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (35g)
  • 1/4 szklanki pestek dyni  (35g)
  • 2 szklanki płatków owsianych (220g)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (60g)
  • 1/2 szklanki suszonych moreli  (80g)
  • 1/2 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu (160g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy  do 175°C. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypujemy do miski, wlewamy syrop i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wykładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i na koniec posypujemy  cynamonem. Pieczemy  przez 20 - 30 minut, w tym czasie możemy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.  Upieczone orzechy wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygną łamiemy je, dodajemy suszone owoce i porządnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego słoja.

Przepis własny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz