Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Teppanyaki

(5 porcji)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na  1 porcję: 260 kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 78 kcal

Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  •  1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 dymka
  • 8 minikolb kukurydza
  • 100 g kiełków fasola
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  •  1 łyżka sosu mirin
  •  1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru


Przygotowanie:
Filety kroimy w poprzek włókien na 0,5 cm kawałki. Paprykę wydrążamy i kroimy w paseczki. Dymkę kroimy w talarki, a kolby kukurydzy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy porcjami, mięso oraz warzywa. Zostawiamy na patelni wystarczająco dużo miejsca, aby warzywa i mięso szybko się usmażyły. Sos sojowy mieszamy z miriem i imbirem. Podajemy jako dip do mięsa. 

Przepis własny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz