Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Błyskawiczny koktajl truskawkowo-miętowy

(2 porcje, czas przygotowania 5 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 175 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 50 kcal

Składniki:

  •          2 szklanki jogurtu naturalnego (450g)
  •          2 szklanki truskawek (300g)
  •          3-4 łyżki listków mięty (dobrze sięgnąć po smakową np. pomarańczową lub imbirową), drobno posiekanych
  •          Skórka z połowy cytryny
  •          Ziarnka z jednego strączka zielonego kardamonu (opcjonalnie), dokładnie utarte w moździerzu



Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz