Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Ratatouille z indykiem

(4 porcje, czas przygotowania 20 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 150 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 35 kcal


Składniki:
  •          25 dag filetu z indyka
  •          Czerwona papryka (200 g)
  •          Żółta papryka (150 g)
  •          Bakłażan (300 g)
  •          Cukinia (300 g)
  •          25 dag pomidorków gałązkowych (2 sztuki)
  •          Cebula czerwona (100 g)
  •          2 ząbki czosnku (10 g)
  •          100 ml przecieru pomidorowego (pół szklanki)
  •          2 łyżki koncentratu pomidorowego (20 g)
  •          Garść mieszanki świeżych ziół (można zastąpić suszonymi): oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
  •          Sól, pieprz



Przygotowanie:
Filet z indyka oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę, podsmażamy beztłuszczowo. Warzywa i zioła myjemy, osuszamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy na równe kawałki. Z umytych wcześniej bakłażana i cukinii odcinamy końcówki i kroimy na kawałki razem ze skórką. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w talarki, a czosnek w plasterki. Zioła rozdrabniamy. Wszystkie składniki mieszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, układamy w naczyniu do gotowania na parze. Polewamy wszystko przecierem z pomidorów i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy na parze 15-20 min. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem lub brązowym ryżem.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz