Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Nadziewane pomidory

(8 porcji, czas przygotowania 1 godzina 20 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 147kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 70kcal

Składniki:
  • 8 pomidorów (1360g)
  • Cebula (100g)
  • Ząbek czosnku (5g)
  • Szklanka brązowego ryżu (180g)
  • 3 łyżki mięty
  • Łyżka natki pietruszki (10g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40g)
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
Z umytych pomidorów odcinamy górną część, łyżeczką usuwamy miąższ, który zachowujemy. Wnętrze pomidorów oprószamy solą, układamy na sicie do góry nogami, odstawiamy na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego, wkładamy drobno posiekaną cebulę, rumienimy, dodajemy posiekany czosnek i miąższ pomidorów, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy ok. 30 minut, pod koniec dodajemy sól. Odcedzamy, dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, posypujemy posiekaną miętą i natką z pietruszki. Masą ryżową wypełniamy pomidory, przykrywami odciętymi wierzchami, układamy w formie żaroodpornej i zapiekamy 35 minut.


Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz