Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Polędwiczka karmelizowana z warzywami

 (6 porcji, czas przygotowania: 45 minut) 
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 340 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 120 kcal

Składniki:
  •          2 polędwiczki wieprzowe (mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym) (1000g)
  •          Cukinia (300g)
  •          Żółta papryka (150g)
  •          2 czerwone papryki (400g)
  •          Czerwona cebula (100g)
  •          Limonka (100g)
  •          3 łyżki oleju rzepakowego (30g)
  •          Korzeń świeżego imbiru (100g)
  •          Łyżka cukru trzcinowego (10g)
  •          2 łyżki miodu akacjowego (50g)
  •          4 łyżki sosu sojowego (40g)
  •          2 łyżki masła (opcjonalnie masło orzechowe) (20g)
  •          Świeża kolendra
  •          Sól, pieprz

Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Warzywa czyścimy, kroimy w słupki, cebulę w ósemki. Z wyszorowanej limonki ocieramy skórkę i wyciskamy sok, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone mięso i smażymy przez 5 minut, obracając. Dodajemy cukier, miód i karmelizujemy mięso przez 5 minut. Następnie wlewamy sos sojowy i sok z limonki, dodajemy imbir, sól i pieprz. Gotujemy 5-10 minut, następnie dodajemy warzywa, chwilę smażymy, wlewamy szklankę wody, masło i dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą, skórką z limonki i brązowym ryżem ugotowanym na sypko.


Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz