Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Placek z kurczakiem i cebulą

(6 porcji, czas przygotowania 1 godzina)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 370 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 105 kcal

Składniki:

  •          1,2 kg ziemniaków (12 sporych ziemniaków)
  •          5 dag startego ostrego sera typu gruyer (pół szklanki)
  •          Podwójny filet z kurczaka (600 g)
  •          3 jajka (180 g)
  •          Opakowanie serka śmietankowego Philadelphia (125 g)
  •          Łyżka musztardy dijon (10 g)
  •          Solidna szczypta gałki muszkatołowej
  •          Łyżeczka soli
  •          Pół łyżeczki pieprzu
  •          Odrobina oleju (do wysmarowania formy) (5g)



Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy. Pod koniec gotowania solimy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Foremkę do zapiekania (najlepiej okrągłą) smarujemy olejem. Ser drobno ścieramy. Ciepłe ziemniaki zgniatamy delikatnie i układamy w foremce. Cebulki ze szczypiorkiem drobno kroimy, rozrzucamy wśród ziemniaków. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy beztłuszczowo (ok. 5 minut). Przygotowanego kurczaka rozkładamy na wierzchu ziemniaków. Jajka roztrzepujemy z serkiem, musztardą, gałką, solą i pieprzem. Następnie powstałym sosem zalewamy zapiekankę, wierzch posypujemy serem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Zdejmujemy folię i dopiekamy około 10 minut.

Przepis własny 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz