Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Koktajl czerwony

Profilaktyka chorób cywilizacyjnych

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 195 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 50 kcal

Składniki:
  • 1 szklanka soku pomidorowego (250g)
  • 50 g tofu lub tuńczyka w sosie własnym
  • ½ banana (70g)
  • 1 łyżka kiełków
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku (5g)
  • 5 g drożdży piwnych lub piekarskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy.

Opracowano na podstawie książki: Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz