Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami

(5 porcji, czas przygotowania 1 godzina 30 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 255 kcal

Składniki:

  •          3 bakłażany pokrojone w 1 cm plastry (720g)
  •          1 kg małych, młodych, oczyszczonych ziemniaków (około 10 sztuk)
  •          2 cebule (210g)
  •          4 ząbki czosnku (20g)
  •          2 łyżki oleju rzepakowego (20g)
  •          ¾ szklanki bulionu lub wywaru warzywnego (200 ml)
  •          2 łyżki passaty pomidorowej (20g)
  •          2 pomidory bez skórek i pestek (300g)
  •          Sok z jednej cytryny (50g)
  •     2 łyżeczki mieszanki przypraw (proporcje wg uznania: kumin, cynamon, gałka muszkatołowa, czerwona suszona papryka, oregano)
  •          Sól, pieprz



Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Ziemniaki kroimy po długości na plastry grubości 1 cm. Podobnie kroimy cebulę, siekamy czosnek. Najpierw smażymy cebulę na oleju, aby mogła się uprażyć na złoto. Pod koniec dodajemy czosnek. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Dodajemy łyżkę oleju na patelnię i smażymy na nim ziemniaki. Gdy będą złote zdejmujemy na bok i porcjami smażymy bakłażana (osuszamy go przedtem dokładnie), Układamy w naczyniu do zapiekania wszystkie warzywa, oprószamy solą, pieprzem i miksem przypraw. Bulion mieszamy z pomidorową passatą, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz sokiem z cytryny. Zalewamy i pieczemy 1 godzinę.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz