Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Makaron chilli

(2 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 330 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 180 kcal


Składniki:
  • 150 g razowego makaronu spaghetti,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, (10g)
  • 1 ząbek czosnku, (5g)
  • 1 ostra papryczka, (20g)
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy al. dente w dużej ilości osolonej wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone: czosnek z ostrą papryczką. Do czosnku dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą. Posypujemy obficie natką pietruszki. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz