Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Tabuleh z miętą i kaszą jaglaną

(2 porcje, czas przygotowania: 30 min)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 290 kcal

Składniki:

  •         Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (190g)
  •         2 pomidorów pokrojonych w kostkę (340g)
  •         1 ogórek pokrojony w plasterki (200g)
  •         4 rzodkiewki pokrojone w kostkę lub w plasterki (60g)
  •         Cebula pokrojona w kostkę (105g)
  •         ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki (40g)
  •        3-4 łyżki posiekanej świeżej mięty (30g)
  •         2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  •         Sok z połowy cytryny (30g)
  •         Sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przestudzoną kaszę mieszamy z pomidorkami, ogórkami, rzodkiewkami, cebulką, pietruszką i miętą. Doprawiamy do smaku odrobiną oliwy, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz