Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Rolada z polędwiczki ze szpinakiem

(4 porcje, czas przygotowania 1 godzina)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 320 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 110 kcal

Składniki:
  •          Duża polędwiczka wieprzowa (mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym) (750g)
  •          ¼ opakowania sera feta (50g)
  •          2 szklanki liści szpinaku (200g)
  •          Nieduża cebula (100g)
  •          Ząbek czosnku (5g)
  •          3 łyżki oleju rzepakowego (30g)
  •          Kostka rosołu drobiowego (10g)
  •          Sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak czyścimy. Cebulę i czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju około 2 minuty (nie powinna się zrumienić). Dodajemy czosnek i liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, dusimy 1-1½ minuty zdejmujemy pokrywkę – jeśli płynu jest za dużo stawiamy patelnię na dużym ogniu i odparowujemy, zdejmujemy szpinak i zostawiamy do ostygnięcia. Z polędwiczki wycinamy błony i tłuszcz. Ostrym nożem nacinamy polędwiczkę wzdłuż na 1/3 szerokości, ale nie do końca. Przewracamy na drugą stronę i znowu nacinamy wzdłuż na 1/3 szerokości ale po przeciwnej stronie. Rozkładamy powstały płat mięsa, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Fetę kroimy w kostkę. Połowę szpinaku rozkładamy na mięsie, posypujemy serem i przykrywamy resztą szpinaku, ostrożnie zwijamy rulon. Oprószamy z wierzchu solą i pieprzem. Obwiązujemy nicią kuchenną, krótko obsmażamy ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem z kostki (kostkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 minut.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz