Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kurczak w dwóch sosach

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na  1 porcję: 290 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 65 kcal

Składniki:
  • 2  łyżki oleju rzepakowego
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
  • Duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pokrojone w kostkę żółte papryki
  • Szczypta suszonej bazylii
  • 4 filety z piersi kurzej
  • 150 ml wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu z kury
  • 1 pęczek świeżych ziół
  • Sól i pieprz
  • Świeże zioła do dekoracji


Przygotowanie:

W dwóch średniej wielkości garnkach rozgrzewamy po 1 łyżce oleju. Do jednego z garnków wrzucamy połowę porcji cebuli, 1 ząbek czosnku, czerwoną paprykę, pieprz kajeński i koncentrat pomidorowy. Do drugiego Garnka wrzucamy resztę cebuli, drugi ząbek czosnku, żółtą paprykę i bazylię. Oba garnki przykrywamy i ich zawartość gotujemy na małym ogniu około  godziny, aż papryki będą zupełnie miękkie. Dolewamy wodę w miarę potrzeby. Zawartość obu garnków ścieramy osobno na puree. Doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka wrzucamy do garnka razem z ziołami, zalewamy winem i bulionem i podgrzewamy. Gotujemy przez około 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Filety kroimy w paski i układamy na talerzach, obok nakładamy po łyżeczce każdego sosu paprykowego. Przybieramy świeżymi ziołami.


Przepis własny 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz