Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Gratin z makaronu z kurczakiem

(4 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 490 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 90 kcal

Składniki:   



  • 2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), (900g)
  • 2 pokrojone w talarki czerwone cebule, (210g)
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 sztuk pieczarek, (120g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, (10g)
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego, np. penne,
  • 2 nieduże pokrojone w kostkę filety z piersi kurczaka, (250 g)
  • 375 g chudego twarogu z czosnkiem i ziołami,
  • 125 g mozarelli pokrojonej w cienkie plastry,
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 ° C. Fenkuł myjemy, zostawiamy trochę naci do późniejszej dekoracji. Bulwy kroimy w cienkie plasterki. Talarki cebuli skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki kroimy na 4 części. Olej rozgrzewamy na dużej patelni. Mieszając smażymy na nim przez 4-5 minut cebulę, fenkuł i pieczarki, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do miski. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z warzywami na patelni. Do makaronu dodajemy mięso z kurczaka i dokładnie mieszamy. Rozcieramy twaróg na gładką masę i dodajemy do makaronu. Połączone składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy plasterkami sera mozarella. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut, aż ser przyrumieni się na złocisty kolor.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz