Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Lody waniliowo-owsiane

(7 porcji)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 110 kcal


Składniki:
  • Szklanka mleka 2% tłuszczu (250 g)
  • 5 łyżek otrębów owsianych (40 g)
  • 1 jajko (60 g)
  • Serek homogenizowany naturalny/waniliowy (200 g)
  • 1 płaska łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 1 dojrzały banan (150 g) 
  • Opcjonalnie ulubione owoce (truskawki, jagody, jeżyny) 100g (pół szklanki)
Przygotowanie:

Mleko razem z aromatem waniliowym zagotowujemy. Dodajemy otręby. Całość podgrzewamy, aż otręby napuchną, a mleko lekko zgęstnieje. Do mleka dodajemy jajko, mieszamy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy serek i zmiksowane wcześniej owoce. Całość mieszamy i przekładamy masę do 3 szklanek i wstawiamy do zamrażarki na 4 godz. Mieszamy średnio co godzinę, aby nie zrobiły się kryształki lodu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz