Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pasta z pieczonych bakłażanów

(6 porcji, czas przygotowania 1 godzina)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 72kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 62kcal

Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany (300g)
  • Cebula (100g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (20g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (10g)
  • 6 łyżek oliwek kalamata lub suszonych (120g)
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 °C, często obracając by skórka opiekła się równomiernie. Lekko studzimy, obieramy ze skórki. Miąższ bakłażana drobno siekamy i ucieramy z sokiem z cytryny i oliwą. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Puree z bakłażanów mieszamy z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, jogurtem, solą i pieprzem. Przybieramy oliwkami i podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.


Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz