Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Bułeczki śniadaniowe z suszonymi pomidorami

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 155 kcal

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 3/4 łyżeczki soli;
  • 7 g suszonych drożdży;
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • 5 łyżek wody;
  • 3 łyżki letniego mleka 2%; (30 g)
  • 2 jajka, roztrzepane; (140 g)
  • 3 plastry suszonych pomidorów (60 g)

Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiewamy do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy olej, mleko, wodę oraz jajka i wszystko wyrabiamy na elastyczne ciasto. Umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy i postawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Potem znów wyrabiamy przez około 3 minuty. Pomidory zagniatamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Formujemy bułeczki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut


Przepis własny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz