Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Polędwiczka w miodzie z truskawkami

(4 porcje, czas przygotowania 55 minut) 
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 340 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 120 kcal

Składniki:

  •          75 dag polędwiczki wieprzowej (mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym)
  •          Sok z 1 cytryny (60g)
  •          Łyżka miodu (25g)
  •          3 łyżki sosu sojowego (30g)
  •          3 szalotki (150g)
  •          2,5 szklanki truskawek (350g)
  •          Łyżka oliwy (10g)
  •          4 łyżki białego wytrawnego wina (40g)
  •          Bazylia i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:
W szklanym naczyniu mieszamy sok z cytryny z miodem i sosem sojowym. Marynatą zalewamy polędwiczkę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Szalotki obieramy, kroimy w talarki, posypujemy nimi naczynie do pieczenia i na szalotkach układamy mięso. Skrapiamy oliwą i oprószamy mielonym czarnym pieprzem. Wlewamy 3 łyżki wody i pieczemy przez 35 minut. Umyte truskawki obieramy, osuszamy, większe przecinamy na połówki. Połowę owoców układamy dookoła polędwiczki, na mięso wylewamy resztę marynaty i wino, pieczemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy pozostałe owoce, delikatnie je mieszamy, posypujemy świeżą bazylią i odstawiamy na 5-8 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.


Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz