Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Orkiszowy omlet z pieczonymi jabłkami i avocado

Wartość energetyczna w przeliczeniu na jedną porcję: 360 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 120 kcal

Składniki:

  • 2 jajka (120g)
  • (1/3 szklanki) mleka (80g)
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych (12g)
  • 2 łyżki mąki (30 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 1/2 dojrzałego awocado (50 g)
  • 100 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki miodu (20g)
  • 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

Owoce obieramy i kroimy w małe i cienkie talarki, następnie posypujemy cynamonem i podpiekamy na patelni na rozgrzanym miodzie (można odrobinę podlać wodą). Składniki na omlety roztrzepujemy na gładką masę i na "suchej patelni" smażymy z otrzymanego ciasta 2 omlety, rozprowadzając dokładnie cienką warstwę na całej rozgrzanej patelni. Do gotowego omleta wkładamy owoce i dodajemy serek homogenizowany (można użyć jogurtu).

Opracowano na podstawie bloga Dietetyczne fanaberie 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz