Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Sałatka z bobem i kurczakiem

(4 porcje, czas przygotowania 35 min)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 300 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 140 kcal

Składniki:

  •          2 piersi z kurczaka (450 g)
  •          20 dag bobu (szklanka)
  •          5 dag sera pleśniowego  (1/4 opakowania)
  •          2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego  (20 g)
  •          Łyżka białego octu winnego (10 g)
  •          4 łyżki oliwy (+ 1 łyżka skropienia mięsa) (50 g)
  •          10 dag mieszanki sałat lub baby szpinaku (2/3 opakowania)
  •          Pół pęczka koperku
  •          Łyżka świeżych liści tymianku
  •          Sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Mięso lekko oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, umieszczamy w brytfannie i pieczemy przez 25 minut, aż mięso się zarumieni. Bób wrzucamy na wrzątek razem z koprem i gotujemy 15-20 min, pod koniec solimy, odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą. Usuwamy skórki. Pokruszony ser miksujemy z jogurtem i octem. Stopniowo dolewamy oliwę, odrobinę wody, aż powstanie gładka emulsja. Kurczaka kroimy w cienkie plastry i w dużej misce mieszamy z bobem i sałatą. Skrapiamy wszystko przygotowanym sosem.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz