Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Medaliony z zielonym groszkiem

(4 porcje, czas przygotowania 45 minut)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 370 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 120 kcal

Składniki:

  •          1 duża polędwiczka wieprzowa (mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym) (750g)
  •          2 szklanki świeżo obranego zielonego groszku (300g)
  •          2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (20 g)
  •          Łyżka oliwy (10 g)
  •          2-3 gałązki mięty
  •          Sok z jednej cytryny (60g)
  •          Pęczek dymki ze szczypiorkiem (60g)
  •          3 łyżki oleju rzepakowego (30g)
  •          Kostka bulionu warzywnego (10g)
  •          Ząbek czosnku (5 g)
  •          Łyżeczka sproszkowanego kuminu (5 g)
  •          Sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso tniemy na 12 porcji o grubości 2 cm. Dymki ze szczypiorkiem przecinamy wzdłuż na pół. Olej rozgrzewamy i obsmażamy mięso na każdej ze stron po 5 minut. Dodajemy dymkę. Oprószamy pieprzem i solą, chwilę smażymy. Kostkę bulionową rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i wlewamy do mięsa z dymką. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu 10-15 minut. Groszek gotujemy 20 minut a pod koniec gotowania dodajemy sól. Odcedzamy i zachowujemy trochę wody po gotowaniu. Groszek rozgniatamy lub krótko miksujemy z czosnkiem, jogurtem naturalnym, listkami mięty, oliwą i sokiem z cytryny. Dolewamy trochę wody po gotowaniu, żeby rozrzedzić krem. Przyprawiamy kuminem, solą i pieprzem i podajemy z medalionami.

Opracowano na podstawie miesięcznika Moje gotowanie, Czerwiec 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz