Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Jednogarnkowiec mocno rozgrzewający

Rozmaryn jest znany jako zioło wspomagające trawienie. Wykazuje aktywność bakteriobójczą i przeciwgrzybiczą. Jest pomocny w leczeniu przeziębień. Napar z jego liści odświeża oddech. Działa wzmacniająco na organizm, dlatego zalecany jest osobom starszym. Ponadto pobudza krążenie krwi, przez co działa pobudzająco i rozgrzewająco. 


6 porcji


Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 430kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 95kcal


Składniki:
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g ugotowanej ciecierzycy
  • 1kg miąższu dyni
  • 3 marchewki
  • 1/2l pomidorów pelati (z puszki)
  • 100ml białego wina
  • 300g paprykowego chorizo
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Po łyżeczce: soli, oregano i rozmarynu
  • Szczypta chilli w proszku
  • 6 kromek chleba pełnoziarnistego


Przygotowanie:

Bierzemy garnek z grubym dnem. Rozgrzewamy w nim olej i wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, oregano i rozmaryn. Chwilę podsmażamy. Ścieramy marchewki na dużych oczkach i dodajemy do garnka. Po 3 minutach dorzucamy posiekany czosnek, ciecierzycę i dynię pokrojoną w 2-cm kostkę. Dolewamy białe wino i pomidory, wkładamy plastry chorizo. Doprawiamy solą, miodem i chilli. Przykrywamy i dusimy (lub pieczemy pod przykryciem w temp. 170°C), zaglądając i mieszając czasem – danie jest gotowe, gdy dynia jest miękka. Podajemy z grzankami z chleba pełnoziarnistego.

Można również zaserwować nasze danie w... dyni. W tym celu wybieramy dynię z bardzo twardą skórką. Ścinamy wierzch i odkładamy, wydrążamy miąższ (raczej z niego nie korzystamy, gdyż twarde dynie są zwykle łykowate) i napełniamy podsmażonymi warzywami wymieszanymi z pomidorami pelati. Przykrywamy ponownie odciętym wcześniej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika - dynia powinna w nim wytrzymać godzinę, ale musimy ją często doglądać i sprawdzać skórkę, żeby nie pękła. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz