Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Płatki kurczaka z imbirem

Imbir wspomaga odporność, dzięki zdolności hamowania rozwoju bakterii, wirusów i grzybów. Pobudza krążenie krwi, wspomaga koncentrację, działa przeciwmiażdżycowo. Wspomaga proces trawienia przez pobudzanie wydzielania śliny i soków trawiennych. Jest również wykorzystywany do uśmierzania objawów choroby lokomocyjnej, ponieważ zapobiega nudnościom i wymiotom.


4 porcje


Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 265kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 70kcal

 

Składniki:
  • 4 piersi kurczaka
  • 2 cytryny
  • Papryka czerwona
  • 2 twarde pomidory
  • Ząbek czosnku
  • 1cm korzenia świeżego imbiru
  • ½ pęczka kolendry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100g kiełków sojowych
  • Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Z kolendry odrywamy ogonki, myjemy i obrywamy listki, siekamy. Z cytryn wyciskamy sok. Imbir obieramy. Piersi kurczaka kroimy w cienkie płatki i oprószamy je świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy łyżkę rozdrobnionej kolendry i mieszamy z sosem sojowym i połową soku z cytryny. Przykrywamy i marynujemy w chłodnym miejscu przez około 1 godzinę. Kiełki soi wrzucamy na 2 minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Osączamy w cedzaku. W woku rozgrzewamy olej i przez 5-8minut smażymy osączonego kurczaka, cały czas mieszając. Do woka z kurczakiem ścieramy imbir, dodajemy obrany i posiekany czosnek, mieszamy. Dolewamy marynatę spod kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Na wierzchu dania w woku kładziemy kiełki sojowe, resztę kolendry i cienkie paseczki papryki. Podajemy posypane obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację