Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Grillowane steki z tuńczyka

Musztarda swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie ziarnom gorczycy, która jest świetnym lekarstwem na zaparcia, niestrawności, nieżyt żołądka i jelit oraz inne zaburzenia trawienia. Działa oczyszczająco, przeciwbakteryjnie i obniża ciśnienie krwi. Najlepiej jest wybierać musztardę,  która zawiera drobne ziarenka gorczycy w całości, a nie całkiem zmielone.


4 porcje  

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 125 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 88 kcal
 
Składniki:
·         3 łyżki sosu sojowego, (30g)
·         1 łyżka sosu Worcester, (15g)
·         1 łyżka ziarnistej musztardy, (10g)
·         1 łyżeczka cukru, (5g)
·         1 łyżka oleju rzepakowego, (10g)
·         4 steki z tuńczyka. (500g)

Do przybrania:
·         Natka pietruszki, cząstki cytryny, podawać z zieloną sałatą

Przygotowanie:
Steki z tuńczyka polewamy marynatą (mieszamy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, cukier i olej) i ostrożnie obtaczamy, tak aby się nie rozpadły. Steki wstawiamy do lodówki na minimum 30minut do zamarynowania. Grillujemy na patelni grillowej z obu stron przez 10-15 minut. W trakcie grillowania smarujemy co jakiś czas marynatą. Przybieramy natką pietruszki i kawałkami cytryny. Podajemy z zieloną sałatą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację