Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pikantne placuszki rybne

Ryby morskie, takie jak: halibut, dorsz, śledź, łosoś, makrela dostarczają naszemu organizmowi  jod. Ten mikropierwiastek wchodzi w skład hormonów tarczycy: trójjodotyroniny i tyroksyny. Zawiadują one metabolizmem organizmu, jego wzrostem, dojrzewaniem, termogenezą, warunkują prawidłową pracę układu nerwowego oraz mózgu.

4 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 260 kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 90 kcal


Składniki:

·         5 dużych ugotowanych i ugniecionych ziemniaków, (450g)

·         Duży filet z halibuta lub pstrąga, (225g)

·         1 liść laurowy,

·         425 ml bulionu rybnego lub wody,

·         2 łyżki chudego twarogu lub jogurtu naturalnego, (30g)

·         4 łyżki siekanego szczypiorku, (20g)

·         Sól i pieprz,

·         8 łyżek  bułki tartej, (75g)

·         1 łyżka oleju rzepakowego, (10g)

·         Podawać z cząstkami cytryny i sałatą.


Pikantny sos pomidorowy:

·         szklanka przecieru pomidorowego, (220g)

·         4 łyżki wytrawnego białego wina, (40g)

·         Sól i pieprz,

·         4 łyżki jogurtu naturalnego, (60g)

·         Sproszkowane chilli.


Przygotowanie:

Do garnka wkładamy rybę, liść laurowy i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy 7-8 minut. Rybę wyjmujemy i rozgniatamy a następnie mieszamy z ziemniakami, twarogiem, jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, z masy rybnej formujemy 8 placków i obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Do przygotowania sosu podgrzewamy przecier pomidorowy z winem, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt oraz chilli do smaku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację