Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Hamburgery

Mięso drobiowe jest miękkie, soczyste i kruche, dzięki znacznie mniejszej, niż w przypadku zwierząt rzeźnych, zawartości tkanki łącznej. Ta różnica sprawia, że jest ono lekkostrawne i łatwiej przyswajane przez organizm człowieka. Należy pamiętać, że mięso jest jedynym źródłem witaminy B12, która wpływa na prawidłową przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów, jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój komórek nerwowych. Ponadto z witaminą B6 i kwasem foliowym bierze udział w procesie krwiotworzenia.



(4 porcje) 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 245kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 132 kcal

Burger:
 
  • 250g mielonego udźca z indyka 
  • 2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light (20g)
  • 2 gałązki tymianku cytrynowego 
  • skórka z połowy cytryny (5g)
  • ½  łyżeczki musztardy (3g)
  • sól i pieprz 
Dodatki: 
  • kilka listków chrupiącej sałaty (20g)
  • 4 łyżki kiełków (32g)
  • pomidor (130g)
  • 4 bułki pełnoziarniste 
  • domowy ketchup (40g)

Przygotowanie:
Twarożek odsączamy z nadmiaru serwatki, starannie  rozdrabniamy widelcem, łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrabiamy masę. Formujemy 4 płaskie kotleciki i smażymy beztłuszczowo na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podajemy z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiącą sałatą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz