Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Wypaśne kanapki

Szczypiorek wykazuje właściwości bakteriobójcze, przez co jego spożycie może zapobiegać infekcjom. Dzięki charakterystycznemu, lekko słonemu smakowi z powodzeniem może wpływać na ograniczenie użycia soli do różnego rodzaju sałatek czy kanapek. Pobudza również apetyt, dlatego warto aby znalazł się w menu małych niejadków.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 445 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 180 kcal

Składniki:

  • 1 jajko, ugotowane na półtwardo, z miękkim żółtkiem
  • wąski szczypiorek, drobno posiekany
  • 3 cienkie kromki chleba pumpernikiel lub chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki serka kremowego, śmietankowego
  • 3 plasterki wędzonego łososia
  • 3 łyżeczki kawioru (można pominąć)
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ćwiartki cytryny do serwowania
Jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty. Rozbijamy skorupkę i wkładamy do zimnej wody na kilka minut. Obieramy i ostrym nożem kroimy na plasterki. Kromki chleba smarujemy dokładnie serkiem. Kładziemy posmarowaną stroną na szczypiorku, lekko dociskając. Obtaczamy szczypiorkiem boki. Przekładamy na półmisek, układamy plasterki łososia i jajka. Dekorujemy kawiorem (jeśli używam), posypujemy solą morską do smaku i świeżo zmielonym czarnym pierzem. Dekorujemy szczypiorkiem i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Pożywne tosty orkiszowe

Jamajski miszmasz