Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Buddyjski gulasz

Zielone kuleczki pełne smaku – tak możemy powiedzieć o zielonym groszku, ale jest on również pełen składników mineralnych i witamin. Zawiera witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego oraz na zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Podobnie jak inne zielone warzywa zawiera witaminę K, odpowiedzialną za proces krzepnięcia krwi. A z minerałów możemy w nim znaleźć dużo potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca i stosunkowo dużo cynku, miedzi i żelaza. 

2 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 sztukę: 244kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 56kcal

Składniki:
  •          200 g twardego tofu, pokrojonego w 2,5 cm kostkę,
  •          100 g brokułów, końcówki oraz łodygi pokrojone w paski,
  •          100 g kapusty pekińskiej, pokrojonej w 2,5 cm paski,
  •          1 czerwona papryka, pokrojona w paski,
  •          100 g cukinii, pokrojonej pod kątem,
  •          100 g groszku cukrowego, obranego z łyka,
  •          1 łyżka świeżej kolendry.


Sos:
  •          ¾ l bulionu warzywnego,
  •          2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  •          3 łyżki sosu Hoisin,
  •          2 łyżki sosu z żółtej fasoli.


Przygotowanie:
Grillujemy tofu, tak, żeby nabrało złocisto-brązowego koloru. W garnku mieszamy składniki na sos. Doprowadzamy do wrzenia i zaczynamy wrzucać warzywa. Najpierw brokuły i kapustę pekińską. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Dodajemy paprykę, cukinię i tofu. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy groszek cukrowy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolendrę. Gotujemy jeszcze przez minutę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację