Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pożywne tosty orkiszowe

Orkisz jest zbożem, które nie potrzebuje do uprawy nawozów azotowych, pestycydów i fungicydów, dzięki czemu wyróżnia się wielkimi zaletami ekologicznymi. Jest najbardziej wartościowym przedstawicielem pszenicy. Stanowi źródło wysokowartościowego białka, węglowodanów złożone, cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera substancje aktywne wspomagające zdrowie. Składniki orkiszu doskonale rozpuszczają się w wodzie, dzięki czemu odznacza je wysoka przyswajalność. Pozwala to na odżywienie witaminowo-mineralne wszystkich komórek organizmu, wzmocnienie ich, dzięki czemu zwiększa się ich wydajność. 

2 porcje

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 420kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 100kcal

Składniki:
·         4 kromki pieczywa orkiszowego, 
·         8 cienkich plastrów wędliny drobiowej, 
·         4 jajka sadzone, 
·         2 duże pomidory, 
·         Sól, pieprz,
·         2 pokrojone w plasterki duże pieczarki, podsmażone,  
·         Posiekany pęczek szczypiorku do przybrania.

Przygotowanie:

Patelnię teflonową lub grillową nagrzewamy do umiarkowanej temperatury. Chleb opiekamy z jednej strony przez 1-2 minuty. Szynkę lekko opiekamy. Pieczywo obracamy na drugą stronę, układamy szynkę, podsmażone pieczarki, pokrojone pomidory. Podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Podajemy z jajkiem ułożonym na wierzchu. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację