Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pasta z wędzoną makrelą

Chrzan w podaniach ludowych jest nazywany  korzeniem Wikingów, ponieważ Wikingowie zabierali na wyprawy morskie duże zapasy chrzanu, który chronił ich przed szkorbutem. Chrzan jest zaliczany do najwartościowszych warzyw, gdyż jest źródłem wielu składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz witamin, głównie witaminy C. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, lekko moczopędne, łagodzi dolegliwości reumatyczne, nerwobóle i bóle mięśni, ponadto pobudza trawienie. W medycynie staropolskiej był również polecany na bóle głowy, na zaziębiony żołądek i polepszenie trawienia.

(5 porcji)


Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (50g): 90 kcal

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 180 kcal

 

Składniki:

  • Wędzona makrela ok 130 g 
  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki chrzanu (40g)
  • Łyżka soku z cytryny (10g)
  • Natka pietruszki
  • Pieprz

Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację