Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Cannelloni z pieczarkami

Białko pieczarek zawiera aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi sam syntetyzować. Stąd też mogą być uzupełnieniem diety wegetarian. Powszechnie znanym jest fakt, że główne niedobory odżywcze osób nie jedzących mięsa związane są z żelazem i witaminą D. Obu tych składników pieczarki dostarczają organizmowi człowieka. Dodatkowo grzyby wpływają korzystnie na układ krwionośny, ponieważ przyczyniają się do obniżenia cholesterolu we krwi.

(3 porcje)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 360 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100 g: 70 kcal

Składniki:
  • 350 g drobno posiekanych pieczarek,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku,
  • 1 łyżka świeżo siekanego tymianku,
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina,
  • Sól i pieprz,
  • 12 rurek pełnoziarnistego cannelloni,
  • 3 łyżki wiórów parmezanu do przybrania.

Sos pomidorowy:
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 450 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy pieczarki, cebulę i czosnek. Mieszamy i zagotowujemy z winem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Do przygotowania sosu wydrążamy paprykę i grillujemy na patelni lub w piekarniku około 10 minut, aż na skórce zaczną robić się bąbelki. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Ściągamy skórę z papryki, miąższ kroimy w kostkę i miksujemy razem z winem, następnie przelewamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Wyjmujemy liście laurowe.
Niewielką ilością sosu smarujemy dno naczynia żaroodpornego. Cannelloni wypełniamy pieczarkami i układamy w naczyniu. Polewamy resztą sosu i przykrywamy folią aluminiową. Rurki pieczemy 35-40 minut, gotowe posypujemy parmezanem i podajemy na gorąco.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację