Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Stek z pieprzem i pieczonymi ziemniakami

Na co dzień, do wielu posiłków każdy z nas stosuje pieprz, nie zdając sobie sprawy ile dobrego dla nas robi… Obecnie w sklepach możemy dostać różne jego odmiany. Różnią się one intensywnością smaku, jednak wszystkie mają bardzo podobny skład oraz właściwości. Pieprz dzięki zawartej w nim piperynie wspiera pracę układu pokarmowego poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych, wspieranie leczenia zaparć, nudności, a także wzdęć. Pieprz zalecany jest dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała, gdyż przyspiesza tempo przemian metabolicznych w naszym organizmie. Codzienne stosowanie tej przyprawy jest zatem w pełni uzasadnione.


(4 porcje)


Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 385 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 95 kcal
Składniki:
  • 4 plastry polędwicy wołowej po ok. 140 g każdy
  • 4 średnie ziemniaki (ok. 500g)
  • 8 małych cebul
  • 1/4 cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie:

     Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200˚C. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski i polewamy łyżką oleju, a następnie dobrze mieszamy, żeby wszystkie plasterki były posmarowane olejem. W piekarniku ustawiamy blachę, w której będzie zbierał się spływający sos. Wyżej na drucianym grillu układamy ziemniaki i pieczemy je około 35 minut. Do miski po ziemniakach wlewamy pozostały olej, wciskamy sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku i grubo mielony pieprz kolorowy. Mięso lekko rozbijamy, wkładamy do przygotowanej marynaty i dokładnie obtaczamy każdy kawałek. Układamy mięso obok ziemniaków i dodajemy jeszcze cebulę. Małe cebule obieramy i kroimy na połówki, a większe na ćwiartki i zanurzamy w misce z pozostałą marynatą. Wszystko grillujemy jeszcze około 20 minut. 5 minut przed końcem solimy mięso i ziemniaki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację