Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Pożywny łosoś w salsie mango

Mango po raz pierwszy pojawiało się na terenie Himalajów około 4000 lat temu. Obecnie znanych jest ponad 1000 różnych jego rodzajów. Mówi się o nim, że jest „owocem młodości”.  Wynika to z dużej zawartości witamin, składników mineralnych oraz związków mających działanie przeciwutleniające.
Mango jest doskonałym źródłem witaminy C, będącej silnym przeciwutleniaczem. Mango zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A i E wpływające na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz wygląd skóry.  Owoc ten obfituje w potas (odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia), magnez (niedobór powoduje skurcze mięśni)  oraz miedź (niezbędna do transportu żelaza).
Mango jest przyjacielem  osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ pomimo słodkiego smaku obniża poziom cukru we krwi, dzięki dużej zawartości związków polifenolowych. Przeciwutleniacze występujące w tym owocu mogą pomóc w zapobieganiu nowotworów. Polifenole wyszukują szkodliwe wolne rodniki  i chronią komórki przed uszkodzeniami .
(2 porcje)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 765kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 150 kcal

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 1 mała cebulka szalotka, pokrojona w kosteczkę
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki grubo posiekanej kolendry
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 2 filety z łososia ze skórką (około 300g)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy  1,5 szklanki wody, zagotowujemy, wsypujemy kaszę, przykrywamy i gotujemy al dente przez około 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Doprawiamy solą. Rozgrzewamy olej w rondelku, dodajemy mango, paprykę pokrojoną w drobną  kostkę i kurkumę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy cebulkę szalotkę, syrop klonowy, przykrywamy i dalej dusimy przez kolejne 10 minut, aż składniki będą miękkie. Wlewamy sok z pomarańczy i gotujemy bez przykrycia, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Mieszamy z kolendrą, doprawiamy solą oraz pieprzem.  Rozgrzewamy grilla lub  patelnię grillową, układamy plasterki czerwonej cebuli i grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do salsy z mango. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pesetą wyjmujemy ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej układamy łososia skórką do dołu i grillujemy z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Odwracamy na drugą stronę, solimy i grillujemy przez kolejne 2 - 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby.Na talerzach rozkładamy gorącą kaszę, filety z łososia skórką do góry, salsę i posypujemy kolendrą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację