Mango po raz pierwszy pojawiało się na terenie Himalajów
około 4000 lat temu. Obecnie znanych jest ponad 1000 różnych jego rodzajów. Mówi
się o nim, że jest „owocem młodości”. Wynika
to z dużej zawartości witamin, składników mineralnych oraz związków mających
działanie przeciwutleniające.
Mango jest doskonałym źródłem witaminy C, będącej silnym przeciwutleniaczem. Mango zawiera także witaminy z grupy B,
witaminę A i E wpływające na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz
wygląd skóry. Owoc ten obfituje w potas
(odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia), magnez (niedobór powoduje skurcze mięśni) oraz miedź (niezbędna do transportu żelaza).
Mango jest przyjacielem osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ pomimo
słodkiego smaku obniża poziom cukru we krwi, dzięki dużej zawartości związków
polifenolowych. Przeciwutleniacze występujące w tym owocu mogą pomóc w
zapobieganiu nowotworów. Polifenole wyszukują szkodliwe wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami .
(2 porcje)
Wartość
energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 765kcal
Wartość
energetyczna w przeliczeniu na 100g: 150 kcal
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
- 1/4 małej czerwonej papryki
- 1 mała cebulka szalotka, pokrojona w kosteczkę
- 3 łyżki syropu klonowego
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki grubo posiekanej kolendry
- 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 2 filety z łososia ze skórką (około 300g)
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy
1,5 szklanki wody, zagotowujemy, wsypujemy
kaszę, przykrywamy i gotujemy al dente przez około 10 minut, aż kasza wchłonie
całą wodę. Doprawiamy solą. Rozgrzewamy olej w rondelku, dodajemy mango,
paprykę pokrojoną w drobną kostkę i
kurkumę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy
cebulkę szalotkę, syrop klonowy, przykrywamy i dalej dusimy przez kolejne 10
minut, aż składniki będą miękkie. Wlewamy sok z pomarańczy i gotujemy bez
przykrycia, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Mieszamy z kolendrą, doprawiamy
solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy grilla
lub patelnię grillową, układamy plasterki
czerwonej cebuli i grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż zmięknie i
pokryje się brązowymi paskami. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do salsy z mango. Filety
z łososia myjemy, osuszamy, pesetą wyjmujemy ości. Na dobrze rozgrzanej patelni
grillowej układamy łososia skórką do dołu i grillujemy z jednej strony przez
około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Odwracamy na drugą
stronę, solimy i grillujemy przez kolejne 2 - 3 minuty w zależności od
pożądanego stopnia wysmażenia ryby.Na talerzach rozkładamy gorącą kaszę, filety
z łososia skórką do góry, salsę i posypujemy kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz