Curry to mieszanka przypraw, której bazę stanowi kurkuma, nadająca jej charakterystyczną barwę. Ten żółty korzeń z rodziny imbirowatych kojarzy nam się z kuchnią hinduską i to jemu tamtejsza ludność zawdzięcza dobre wyniki zdrowotne. Kurkuma wykazuje właściwości ochronne na stawy oraz wspiera pracę enzymów. Najważniejszym związkiem wchodzącym w jej skład jest kurkumina. Stosowana przez dłuższy czas ma korzystny wpływ w prewencji chorób nowotworowych, szczególnie przewodu pokarmowego. Ma działanie bakteriobójcze wykorzystywane w problemach jelitowych: przewlekłej biegunce, wzdęciach czy zaburzeniach trawienia. W wielu krajach azjatyckich są wykorzystywane właściwości antyseptyczne kurkumy na skaleczenia, oparzenia i stłuczenia.
(1 porcja)
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 605 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 100 kcal
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 średnia cebula
- ¼ brokuła
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1/3 średniej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy
garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania
Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę kurczaka nacieramy przyprawami
- 1 łyżeczką gram masala, ostrą papryką, odrobiną soli i 1/2 łyżeczki curry. Mięso wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię
wraz z posiekaną cebulą, dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę i całość
dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą (cały czas pozostawiamy na dość dużym ogniu).
W międzyczasie gotujemy również brokuły
(wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minuty). Równolegle w lekko osolonej wodzie (0,5l) z
dodatkiem 1/2 łyżeczki curry gotujemy kaszę jaglaną, którą wcześniej opłukujemy
na sitku. Gotową kaszę odcedzamy, dodajemy do niej łyżeczkę przyprawy gram
masala, mieszamy i przekładamy np. do małej salaterki, dzięki czemu będziemy
mogli stworzyć kształtną "górkę" kaszy na talerzu. Ugotowane brokuły lekko rozdrabniamy i również
dodajemy na patelnię, dorzucamy też kilka orzechów nerkowca, całość dokładnie mieszamy i czekamy aż
pozostała woda odparuje, po czym nakładamy na przygotowaną kaszę jaglaną.
Komentarze
Prześlij komentarz