Mrożone kakao na koncentrację

Obraz
Wczoraj był przepis na relaksującą lemoniadę lawendową dobrą na weekendy, ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pracy (poza urlopujacymi się szczęśliwcami). Na zwiększenie koncentracji proponuję zwykłe, niedoceniane kakao - w wersji na zimno, z duuużą ilością lodu. Magnez wspomoże procesy myślowe i nie trzeba sięgać po kawę, która wypłukuje cenne składniki z naszego organizmu.  Przepis banalnie prosty:  Składniki na 1 szklankę 2 łyżeczki kakao naturalnego cukier (ja używam trzcinowego muscovado - aromatyczny i bardzo zdrowy) pół szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe) woda i lód Do małego garnuszka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy kakao. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu przez przynajmniej kilka minut (w ten sposób nie zrobią się uciążliwe grudki a jednocześnie wydobędziemy z kakao więcej składników mineralnych). Garnek ściągamy z ognia, dodajemy cukier, wlewamy mleko (zimne!:), dorzucamy kostki lody i w razie potrzeby dop

Kasza jaglana z kurczakiem, warzywami i orzechami nerkowca

Curry to mieszanka przypraw, której bazę stanowi kurkuma, nadająca jej charakterystyczną barwę. Ten żółty korzeń z rodziny imbirowatych kojarzy nam się z kuchnią hinduską i to jemu tamtejsza ludność zawdzięcza dobre wyniki zdrowotne. Kurkuma wykazuje właściwości ochronne na stawy oraz wspiera pracę enzymów. Najważniejszym związkiem wchodzącym w jej skład jest kurkumina. Stosowana przez dłuższy czas ma korzystny wpływ w prewencji chorób nowotworowych, szczególnie przewodu pokarmowego. Ma działanie bakteriobójcze wykorzystywane w problemach jelitowych: przewlekłej biegunce, wzdęciach czy zaburzeniach trawienia. W wielu krajach azjatyckich są wykorzystywane właściwości antyseptyczne kurkumy na skaleczenia, oparzenia i stłuczenia.


(1 porcja)

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 605 kcal
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 100g: 100 kcal
 
Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • ¼ brokuła
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1/3 średniej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania
Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę kurczaka nacieramy przyprawami - 1 łyżeczką gram masala, ostrą papryką, odrobiną soli i 1/2 łyżeczki curry. Mięso wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wraz z posiekaną cebulą, dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą (cały czas pozostawiamy na dość dużym ogniu). W międzyczasie gotujemy również brokuły (wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minuty).  Równolegle w lekko osolonej wodzie (0,5l) z dodatkiem 1/2 łyżeczki curry gotujemy kaszę jaglaną, którą wcześniej opłukujemy na sitku. Gotową kaszę odcedzamy, dodajemy do niej łyżeczkę przyprawy gram masala, mieszamy i przekładamy np. do małej salaterki, dzięki czemu będziemy mogli stworzyć kształtną "górkę" kaszy na talerzu. Ugotowane brokuły lekko rozdrabniamy i również dodajemy na patelnię, dorzucamy też kilka orzechów nerkowca, całość dokładnie mieszamy i czekamy aż pozostała woda odparuje, po czym nakładamy na przygotowaną kaszę jaglaną.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zmień swoje nawyki - cz.1 woda

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Mrożone kakao na koncentrację